12 September, 2021

Motiv sparine u književnom stvaralaštvu Sime Matavulja

 Pored vruće pite od jabuka prelivene sladoledom, bresaka i voćnih jogurta... od bresaka, život vrijedan življenja čine i sparni dani. Ova godina ih je isporučila poprilično. Imao sam čak i trčanje na plus 35, dok je oblačno, dok pada lagana kiša, dok je nedelja, dok slušam Salad days i dok je grad manje-više prazan. Takvih nedelja nemaš puno i njih bi trebalo stavljati u brošure koje reklamiraju život.

ljeto 2021. je vodilo politiku spržene zemlje

Međutim, kao što znamo, sve što traje - ne traje dugo, tako ni sparno ljeto 2021. Ono se naglo završilo u utorak 24. avgusta, nakon četrdeset šest dana čiste prže. Od tada je bilo nekih pokušaja rijuniona ali ni blizu slavnih dana kraja jula i početka avgusta.

Ali ne plačite gospođo! Uvijek postoji neko novo ljeto! A postoje i filmovi koji imaju tu neku sparinu u sebi i ja bih da predstavim tri takva primjerka.

Chungking express (1994)

neonke

Hong Kong u devedesetim godinama dvadesetog vijeka. Labava priča. Puno osjećanja. Kultni status. Gledao sam ga u različitim periodima života i u svim je prolazio.

Oslo, August 31st (2011)

klup'ca
Oslo, August 31st gledam svakog 31. avgusta proteklih pet-šest godina. Glavni lik vam slobodno može ići na živce. 

Posljednji dan (ljeta) u Oslu u nekim bukvalnim i metaforičkim značenjima. Film koji mi je otkrio Joakima Trira i ne mogu dočekati da piratizujem njegov novi film - The Worst Person in the World

Under the Silver Lake (2018)

nes
Ovaj film ima nekakav stari holivud štimung. Ne znam šta to znači i totalno nije ni blizu nekim starim holivudskih filmovima ali eto, tako je. Volim svijet u kome se dešava, volim dijaloge, priču, likove... Nešto kao Palp od Bukovskog al' nije. Noar pomenuti? Al' nije. 

Film je čista sparina a to je u kontekst ovog posta najvažnije.

***

Umro je Šon Lok.

***

Nikla su mi dva avokada.

***

 


No comments:

Post a Comment