25 September, 2011

Misleading title: Reciklaža u AmeriKi: IV


Evo nas - 4. dio Imejlova iz Amerike je pred nama i treba napisati uvod. Spadam u 7 najboljih uvodničara na Planeti tako da mi ovo neće biti nikakav problem.


A... radi se o poslovima koje lijeni, debeli Amerikanci ne žele da rade. Zato im dobro dođu Meksikanci.


Ostalo prepuštam Di Di.

Izmisljeni poslovi u Americi i uglavnom ih samo stranci rade. 

Laundry catcher 


To je osoba koja stoji na kraju industrijske pegle i hvata veš. Eh, sad postoje razlike. Imaš pillow catchere, sheet catchere (šit kečer) i streching catchere. Sve izlazi na različitim mjestima (šit kečer zna). Tvoj posao je da ih slažeš na jednu hrpu i razdvajaš posteljinu koja je različite boje. Taj posao se placa oko 8$ po satu. 

Ironers

To su ljudi koji stoje ispred ovakve pegle


i ubacuju veš u peglu. Potrebna su dva čovjeka da drže posteljinu i da je doooobro zategnu inače će poslovođa da vrati posteljinu koja nije dobro ispeglana. Satnica je 8$. 

Expeditor


To je osoba koja ubrzava proces iznošenja hrane iz kuhinje, koja posreduje između kuhara i konobara. Kada hrana bude gotova, expeditor treba da na tanjir stavi sve priloge, sosove i salate koje idu uz tu hranu, da sve to stavi na veliku tacnu da bi konobar to odnio. Mozda zvuci besmisleno, ali u restoranima gdje se sluzi 1000 vecera u toku jedne noći, stvarno su potrebni. Gosti se naravno žale ako dugo čekaju. Kuhinja u kojoj ja radim je podjeljena na 4 dijela. Salate/deserti, roštilj, pečena hrana i glavna jela. Nije svaka stavka narudžbe gotova u isto vrijeme, a narudžbi ima puno, tako da je posao expeditora da skuplja hranu iz ta 4 dijela na jednu tacnu za konobara. Posao se placa 7,33$ po satu minus baksis. 

Ghost Whisperer?

Ne sjecam se kako se zove posao, ali opis posla je sledeći. Kada konobarica zapiše šta je neko naručio, tvoj posao je da čitas konobaru šta da pravi. Posao se placa 7$. 

Lobster cracker (ovako će mi se od sad zvati bend)


Tvoj posao je da razbijaš jastoga, da ga komadaš i vadiš meso iz njega za lobster rolls. Posao se placa 7,5$ po satu plus neopisivi smrad cijelog tijela, narocito ruku.

Ovo je samo prvi dio. Vjerovatno će biti i drugi dio. Ali ništa ne obećavamo.

I dalje smo na feeejsbuku te nam se S toga pridružite. Ionako ste na pun ****ac raznih debilnih grupa. Još jedna manje-više.

Ako ste prvi put na ReciklažaBlogu mogu vam reć' da se mi obično ne bavimo putopisima. Ovo je zato veoma neobično. Mi radimo liste i to top10 liste. Kao i neke druge nedefinisane postove.







No comments:

Post a Comment