26 January, 2011

Top 10 lista: Provale pametnih ljudi

Vizionari! Svijet bi bio dosta sumornije mjesto da nije tih hrabrih duša. Hrabrih da misle o onome o čemu drugi  ni ne spavaju. U ovom postu neće biti riječi o njima (dobro, možda djelimično i o njima). Slijede izjave ljudi koji su osim ovih, za današnje vrijeme smješnih i apsurdnih izjava, u svom životu uradili i dosta toga dobrog (osim onog nacija). Ali, nama nije cilj da veličamo neke ljude. Cilj nam je da ih ismijavamo. Pa krenimo...

Prijedlog br. 1



Dok je televizija teorijski  i tehnički izvodljiva, komercijalno i finansijski je neodrživa. To je izum na koji ne vrijedi trošiti puno vremena. Lee De Forest, američki radio pionir, izvalio (i ost'o živ još 35 dodina) 1926. 


Prijedlog br. 2


Radio nema budućnost a iks zraci su podvala! Lord Kelvin, (nije ovo izgovorio zajedno, prvo se zajebo za radio a onda za rendgen), britanski matematičar i fizičar a u slobodno vrijeme vračara. Kelvin: "Zamislite, molim vas, iks zrake! Vidi ti organe bez da ideš na obdukciju! Besmislica... " Učenik: "Ali, zar niste nešto slično govorili i za radio prije nekoliko godina?" Kelvin: "Ko je to rek'o?! Neka se ustane taj pametnjaković koji  je... Kler, dakle. Koji si broj? Evo tebi jedan pa večeras slušaj balade na na Bigu."
Prijedlog br. 3

 
Ne vidim ni jedan dobar razlog zašto bi viđenja iznesena u ovoj knjizi povrijedila religijska osjećanja bilo koga. Čarls Darvin, (napisao u Porijeklu vrsta) 1859. Britanski naučnik, utemeljivač moderne teorije evolucije, nepopravljivi optimista. "Da, gospođo, upravo to kažem: vaš daleki predak je bio majmun." "Sto puta sam to objašnjavala! Bože dragi, 'oce li ikad prestati sa tim. Deda Milenko je bio samo malo više dlakav čovjek, to je sve. Jednom, kad je obrio leđa i skratio obrve, izgledao je skoro kao čovjek."
 Prijedlog br. 4
Stomačna šupljina, grudni koš i mozak nikad neće moći biti predmet mudre i humane hirurgije. Sir John Eric Erichsen, lični hirurg kraljice Viktorije. Ovaj biser mudrosti izrekao 1873. Cinici bi rekli da je bio u pravu.
Prijedlog br. 5
Avioni su interesantne igračkice, ali nemaju vrijednost za vojsku. Ferdinand Foš, francuski general, strateg, vizionar...
Prijedlog br. 6


Sve što se moglo izumiti, izumljeno je. Charles H. Duell, predstavnik američkog zavoda za patente, 1899. Ovu krajnje nepromišljenu rečenicu je izjavio 100 godina prije nego što je izmišljen grudnjak  u koji se može saditi riža! In your face, Charles!
Prijedlog br. 7

Već za nekoliko decenija, auta će moći da razvuku krila i da, na jednom većem djelu ravnog puta, se zalete i polete. Eddie Rickenbacker, ovu čuvenu rečenicu je napisao u časopisu "Popular Science" jula 1924.  Edi je, inače, bio i vojni pilot iz I sv. rata. Njegovo predviđanje se na sreću nije obistinilo. Jedva sam položio za B... Bilo bi "Prošao si kretanje pod ručnom uz brdo, sad pusti ručnu pa da polećemo..."
Prijedlog br. 8

Teorija Luja Pastera o bakterijama je neviđena budaleština. Piere Pachet, profesor fiziologije iz Tuluza, 1872. Umro od salmonele 20 godina nakon ove izjave (ustvari, nemam pojma od čega je umro i kad je umro al' sam prilično siguran da ga je sjebala neka bakterija)
Prijedlog br. 9


Taj virus je mala maca.  Dr. Peter Duesberg, molekularni biolog sa Berklija, rekao o virusu HIV-a, 1988. ("That virus is pussycat", kako se izrazio u originalu. Piter je rođeni Švabo, tek se sa 30ak godina preselio u Ameriku. Što znači da mu engleski nije maternji jezik a ono što on podrazumjeva pod pussycat bi moglo biti nešto sasvim drugo od onog što to ustvari znači. Postoji priča kako se hvalio prijateljima da je na safariju u Africi golim rukama savladao pussycat koja ga zaskočila iz mraka. Prijatelji su ga godinama zajebavali zbog toga. Ovaj podatak nećete naći nigdje osim kod nas. Ekskluziva. )
Prijedlog br. 10

Ta, takozvana, Ajnštajnova teorija je jadno buncanje uma zagađenog liberalnim, demokratskim glupostima koje su u potpunosti neprihvatljive za njemačkog čovjeka od nauke. Dr. Walter Gross, 1940. Pravi njemački čovjek od nauke, ubica i samoubica.

A dalje, znate šta vam je činiti: Pridružite nam se na feeeejsbuku, komentarišite, stavljajte smajlije, antismajlije, ravnodušnesmajlije (odma' su tu ispod. pod reakcije), reklamirajte nas na zidićima (isto, tu dole ispod, predzadnja opcija), i, of kors, klikćite na ove slikice ispod i sa strane. Time nam puno pomažete pa vam zato hvala. Širite glas o ReciklažaBlogu da vam se za 100 godina ne bi smijali zbog toga što ste ignorisali i za glupim smatrali najznačajniji blog prve četvrtine 21. vijeka. Neizostavno štivo iz blogologje za četvrte razrede stručnih škola.

Naš lični heroj ove sedmice jeste nepoznati Beograđanin koji je 25.01.2011. uskliknuo na čak 8 (osam!) sličica. Fala!:)



No comments:

Post a Comment