29 January, 2015

Razmišljanja iz bečkog potkrovlja: Kad je bal nek' je nacibal

Jaunar je u Beču vrijeme balova…

Ima ih jako mnogo, čini se da svaka struka ima svoj bal, medicinari, menadžeri, pekari, lovci, ekonomisti itd. Najveći od njih i najpompezniji je bal u Operi. O tom balu vam pišem uskoro, danas hoću da pišem o politički škakljivijem.


Sutra je u Beču Akademski bal, (Akademikerball), najkontraverzniji dogadjaj u Austriji. Organizovan je uz podršku stranke radikalne desnice FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs) koja vodi popularističku retoriku. Interesantno je da su poplirično  popularni među srbima u Beču. ("Šta je prva stvar koju je austrijski političar Hajnc-Kristijan Štrahe, ozloglašeni autor slogana Više hrabrosti za našu bečku krv i Strano nikome ne donosi ništa dobro, učinio kada je osvojio 26% glasova na bečkim izborima 2010? Zajedno sa drugim ekstremistima otišao je na tim-bilding, i to ne u Rajhštat nego u Izrael, kako bi izgradio snažnije veze sa onima koji su nekad bili najveći Hitlerovi neprijatelji i žrtve. Štaviše, u decembru 2010. objavili su "jerusalimsku deklaraciju", kojom su potvrdili pravo Izraela da postoji i da se brani od islamističkog terora, a na Štraheov poziv zamenik izraelskog ministra razvoja Ajub Kara više puta je posetio Beč. Još je zanimljivije to što je najveći Šteherov saveznik u Beču bila rastuća srpska imigrantska zajednica. Kako bi se rešili neželjenih imigranata poput Turaka, Afrikanaca i uopšte muslimana, stvoreni su "dobri" imigranti, u ovom slučaju Srbi" - Šta Evropa želi, Slavoj Žižek i Srećko Horvat, Laguna 2014.) U javnosti FPÖ se doživljava kao stranka koja zastupa nacističke političke principe mada sama stranka to ne priznaje. Zbog svega toga sutrašnji bal (30.01.2015.) izaziva tolike kontraverze u javnosti.


Bal se održava u Hofburgu, glavnom dvorcu stare Austrougraske monarhije, u centru Beča, u jednoj od najljepših sala. Ulaz je 75 eura, jeftiniji nego Banjalučki Bečki Bal :)

Akademski bal je novi naziv (stari naziv je Wiener Korporations-Balls), bal je promijenio ime želeći da ubalži svoj imidž, što mu ipak nije pošlo za rukom. Ogranzovan je od strane Burschenschaften (eng.fraternities). Tradicionalno studentsko bratstvo koje je osnovano pocetkom 19-tog vjeka i bilo inspirisano idejama liberalizma i patriotizma. Takođe su bili i jedni od nosilaca revolucije za ujedinjenje Njemacke. Vođa FPÖ-a je član bratstva, kao i većina članova stranke. Preopznatljivi su po svojim crvenim kapicama.



Protesti i demonstracije su sve masovnije protiv Akademskog bala. Okupljaju različite grane ljevice, od anarhista, frekova, liberalnih ideologa do malih huligana koji bi da pale i razbijaju! Klasika! Protestvuju jer žele da izmjeste desničarsko okupljanje iz dvorca Hofburg, koji je simbol Austrije. Ipak krajnji cilj im je da se događaj u potpunosti ukine!


Vidite ovaj balkon na slici, to je isti balkon na kojem je Hitler držao govor kada je izabran za novog kancelara, u istom Hofburgu. Sledeći put kada budete u Beču i prolazili kroz palatu, imajte to na umu!


Gosti bala su takođe znali da budu kontroverzni. Jedan od gostiju je bila i Francuska političarka i lider Marine Le Pen (vođa stranke Nacionalni front, francuski desničari). Nju su zbog ovog poteza francuski mediji osuđivali jer podržava “gnusni bal koji nosi nostalgično sjecanje na III Rajh.”

Zbog velike osude javnosti i masovnih demonstracija protiv bala, vođa FPÖ-a Hajnc-Kristijan Štrahe je prošle godine branio događaj govoreći da su oni novi Jevreji, jer ih svi napadaju! :O

Ove godine je na twitteru takođe izazvao lavinu komentara jer je demonstrante okarakterizovao kao Fašiste!


 “Sledeći petak će čizme SA-Sturmabteilung (njem.Jurišnog odreda) opet kroz Beč marširati.” PAF!

Okupljanje demonstranata policija je zabranila ove godine, jer su u proteklim godinama demonstranti bili sve militantniji. Razbijena su stakla mnogih prodavnica u centru grada, suzavci, kontejneri su gorili itd. Mnogi ljudi su privedeni i uhapšeni (moji prijatelji su redom hapšeni). Policija se brojala u hiljadama!


Demokratija je u pitanju, zabrana stoji! Čelnica zelene stranke Eva Glavišnik je na strani demonstranata, na nedavnoj televiziskoj debati osudila je zabranu okupljanja i kritikovala bal koji promoviše i okuplja “Who-is-who” iz njemačkog desničarskog nacionalizma par dana nakon sedamdesetogodišnjice oslobadjanja Aušvica!

Centar grada je u petak zatvoren, autobusu nakon 16 časova neće saobraćati, parkiranje u istom krugu je zabranjeno! Radikalno!

Ja u petak idem na koncert sedamdesetogodisnjeg klaviaturiste, koji je na istom lejblu kao Nils Frahm, oh!

Jesmo li vec davno ušli u krizu ljevice? Može li se Evropska Unija održati? Da li komunizam kao koncept može da opstane I prevaziđe mrlju u neuspjelom istoku? Da li to isto važi za nacionalsocijalizam? Iako se opiremo pojmu zbog istoriske težine, (oh, nećemo ga tako nazvati, to ima prejaku asocijaciju) koncept zaživljava u Europskim zemljama (zbog borbe sa emigrantima i muslimanskim fundamentalistima). Da li je moguće novo rađanje nacionalsozijalizma na nekim novim temeljima? Da li je moguće da je desnica toliko desno da postane ljevica? Isto važi za fundamentalnu ljevicu, jesu li desno u karakteru? Koja je ideologija francuske radikalne desnice-Liberté,Égalité,Fraternité? Jel li sve siva zona u politici? Zašto Šešelj nije u Beču? (Za koga bi on navijao? prim.recik.)


Ana Logija, naš stalni dopisnik iz Beča

--------------------------------





No comments:

Post a Comment