25 March, 2017

Šta sam naučio o Islandu ne živjeći u njemu zadnjih sedam dana

Šta sam naučio o Islandu ne živjeći u njemu zadnjih sedam dana. Ne, ne... Mislim da je ispravno - šta sam naučio o Islandu u prethodnih sedam dana, ne živjeći ni dana u tom... Ne, dakle ovako: Šta sam naučio o Islandu gledajući videe o Islandu na jutjubu... predhodnih sedam dana. To je otprlike ono što sam htio da kažem. 

Tražio sam neki tutorial o tome kako zamijeniti unutrašnju gumu na biciklu tako da sam završio na nekom video u kome lik putuje Islandom i dijeli svoje utiske o toj zemlji. 


Što me je odvelo na milion sličnih kanala... i sad se nekako osjećam kao ekspert za ovu malu ali promrzlu zemlju.

18 March, 2017

Stenhoup, Džouns i Konzum

 Mislim da mi je 2017. htjela odmah na startu poručiti nešto.


 Prvo jutro ove godine, ono depresivno postnovogodišnje jutro, sam proveo u krevetu gledajući vidio u kome Aleks Džouns i Dag Stenhoup raspravljaju o eugenici, novom svjetskom poredku, vladarima iz sjenke, njihovim skrivenim planovima i poenti svega toga.

11 March, 2017

Ćevapi i pivo br.2, alternativna istorija i Suđaje i furije

Šest godina kasnije i evo ga! Drugi broj Ćevapa i piva!

U prošlom broju nam je gostovao kuhar koji je od ćevapa napravio ribu i vino.

U ovom je lik koji pravi neku sektašku hranu.

Probudite se mamurni. Pokušate da se obrijete uz pomoć pjene za kosu. Živi se istripate jer pjena jednostavno nestaje u dodiru sa kožom...

Vrijeme je za hranu koja će vas vratiti u život. Nešto masno. Nešto muževno.



04 March, 2017

Futuristička prošlost i bezpingvinska budućnost

TV emisija Poslije 2000 bila je jedna od meni omiljenih kad sam imao šest-sedam godina, početkom devedesetih... jebemti jesam star!


Ovih dana mi je pala na pamet jer sam u knjizi U Evropi - Putovanje kroz dvadeseti vek, naišao na ovaj pasus:

" Još jednom prelistavam Belamijevu knjigu Dvehiljadita godina (In het jaar 2000), iz 1890. godine: 'Radničko pitanje rešeno 2000. godine.' 'Bankari nepotrebni u novom poretku.' 'Dikens najcenjeniji pisac 2000. godine'. 'Zatvori postali nepotrebni.' 'Muzika, javna izvođenja telefonskim putem.' 'Rat, nestao u 2000. godini.' O Evropi: ' Velike zemlje Evrope, kao i Australija, Meksiko i delovi Južne Amerike, ustanovljene su industrijski, po uzoru na Sjedinjene Američke Države koje su bile prve u tome. Miroljudivi odnosi tih naroda obezbeđeni su nekom vrstom slobodnog saveza koji se proteže na ceo svet.' "

Mi smo debelo poslije dvijehiljadite a Dikens nikako da postane najcjenjeniji pisac. Da ne pričam o tome što auta i dalje uglavnom idu po cesti, što će reći - čvrsto na zemlji (dobro, zavisi od guma) a ne da lebde naokolo i zabijaju se u zgrade.