31 July, 2011

Misleading title: Reciklaža u AmeriKi: III dio

Nesuđeni Mejlovi iz Amerike su došli do svog 3. dijela u kome smo se pitali: Da li su Ameri stvarno debele ljenčuge? Jesu, uglavnom. 


Hrana i zasto su Amerikanci debeli?

Na ulici ćes rijetko sresti nekoga da šeta. Ljudi su uglavnom u (ogromnim) autima i samo razmišljaju šta da pojedu. Čak i u klubovima imaš poseban dio sa hranom pa kad izlaze, obicno im se opis kluba svodi na to kakva je hrana. Porcije su im ogromne pa tako dječija porcija sladoleda iznosi 4 naše kugle. Veliku porciju se ne bih ni usudila naručiti. 

Hljeb je nešto na sta sam se teško navikla. Uglavnom imaju hljebove za tost i slatki su. Cijena hljeba je od 2$ do 10$. Za njihov ukus kažu da jedemo puno hljeba. Imaju raznih vrsta hljeba pa tako ima hljeb sa bijelim lukom, od banana, sa trešnjama (hljeb koji ti u restoranu služe uz piletinu!). Hljeb koji ima približno ukus našem je uglavnom sa oznakom Italian ili French. Pretežno svaki hljeb ima 8% sugar. (9 puta je pomenut, ako se neko pitao) 

Ko je god ranije bio ovdje, govorio mi je da im je meso drugačijeg ukusa, ali i nije. Samo što ga oni uglavnom ne ispeku bas najbolje. Od ulja uglavnom koriste maslinovo, ulje od povrća i neko smrdljivo ulje od _______. Koriste i maslac, naravno! Suncekretovo ulje uopste ne koriste, ali vjerovatno zato što je strašno skupo. Pola litre suncokretovog ulja je oko 8$.Banane im u prodavnice dolaze uglavnom skroz zelene.SVAKA tresnja je slatka i velika. Ne jedu salame kao mi, jer im dorucak i nije bitan ili se svodi na pahuljice ili voće.

Večera im je prava gozba. Nista ne bacaju, sve čuvaju u frižideru po nekoliko dana dok se ne pojede. Jela na kašiku i nisu popularna da ne kažem da se skoro i ne prave. Vole ljutu hranu ili slano-slatku. Tako da sam jednom jela svinjska rebarca potpuno slatka!! Pečeni kukuruz im je skroz sladak. Ima milion nekih trava kojim i ne znam naziv na našem pa sam u nekom restoranu jela travu sa gorgonzolom sa kojom sam nekad davno hranila svog zeca. Ali odlicna je! 

Od sireva jedu cedar, mocarelu i parmezan. Pola njih su odvratni. Pavlaku i 
jogurt ne mozemo naci. Oni pod jogurtom podrazumjevaju vocni jogurt ili kao neki grčki jogurt koji je ustvari bezukusna vrsta pavlake. Zbog blizine okeana popularna je i morska hrana. U septembru ce se odrzati i festival morske hrane u Hempton Bicu. Slatkiši su im odlični, bolji nego kod nas, ali je to vjerovatno zbog veceg izbora.


Mekdonalds i Burger King i sva ta jeftina sranja nisu tako popularni. U okolini ima dosta restorana sa dobrom hranom i prihvatljivim cijenama za jednog Amerikanca. Nemaju vegetu, ali imaju hiljadu drugih začina. So im je manje slana od naše. Mnogo bosiljka i ruzmarina koriste. Eurokrem i džem(sam) rijetko jedu. U kuhinji hotela gdje ponekad radim sluze dorucak. Za dorucak imaju pahuljice sa obranim mlijekom i mlijekom od 2% m.m. Voće, obično jabuke i narandže, mafine, voćni jogurt. Kajganu iz kese, krompiriće iz kese, bakin kolač, palačinke (takođe iz kese), slaninu ili ćevapčiće( ali ih oni zovu kobasica). Služe se tri vrste hljeba- bijeli, crni i raževi. Od sokova sluze sok od jabuke, narandže i brusnice.



DiDi nam je poslala i gomilu jelovnika iz pravih pravcatih američkih restorana, koje svaki dan koriste Amerikanci i to upravo sad. Dok gledaš skenirani jelovnik, taj isti jelovnik puno kilometara dalje gleda debeli Amerikanac. Nije li to fascinantno? Nije! Ćuti, ovo je bilo retoričko piranje. 

Za mnoge od nas, to će nam biti najbliže što ćemo prići američkim jelovnicima. Na svaku sliku možete da kliknete i onda će se pojaviti u svoj svojoj veličini i moći.

 Te stoga pogledajmo...

Pizze - sastojci i cijene
Sendviči
Morska hrana, paste...
Neki drugi restoran
PIZZA!
TNT specijaliteti!
Još jedan...
Plavi jelovnik, ima i buriiitos.


Ukoliko ste propustili prošle putopise iz 'merike i dan danas ih možete propustiti ali i posjetiti na sljedećim ovdje mjestima.

Prvi putopis nam govori o putovanju do Amerike i to avionom. O svoj neudobnosti i lošoj hrani u aviJonima možete čitati ovdje.

Drugi putopis se bavi prvim susretom sa Amerikom - kuće, gradovi, bajkeri... o svemu tome možete čitati baš ovdje.

Priključite nam se na našu feeeeejsbuk grupu a ako ste već priključeni, priključite i nekog od svojih prijatelja. To možete lako da uradite klikom na Add friends to group opciju koja se nalazi odma' ispod slika članova naše vesele družine.

U ostalim vijestima - navuk'o sam se na tortilje, kad već pričamo o hrani. I radost zbog toga želim da podjelim sa svima.




1 comment: