16 November, 2010

Čarobni brijeg

UPOZORENJE: Tekst koji slijedi čitati glasom Betmena iz ovog posljednjeg djela (Crni vitez). Čak i ako ne čitate naglas, vaš unutrašnji glas treba da zvuči tako.

Upozorenje br2. : Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je povremena.

Genesis

Njegovo ime nećete naći u knjigama iz istorije. Njegovo ime nećete naći u knjigama iz muzičkog il' prirode i društva... Mislim, njegovo ime nećete naći u udžbenicima. Dobro, ako ćemo baš, ono, precizirati: možda njegovo ime i hoćete naći u nekoj knjizi ali to neće biti on. Njegovo ime je Slobodan. U svakodnevnom životu on je radnik u dvd klubu, iliti diviteci...hm...diviteci? Stručnjak je za komedije i horore...i akcione i indi, umjetničke..često crno-bjele filmove . Ne gleda domaće jer su mu bezzeze. A strani filmovi su mu svi koji nisu na engleskom. Hoću da kažem, njemu nisu strani ti filmovi jer ih odlično poznaje ali... ono, njemu su filmovi na engleskom kao domaći. Često ih gleda i bez prevoda. Da, da...on zna engleski.



Ukoliko ga upitate koji je najbolji film svih vremena - zajebali ste se. Zablokiraće. Počeće sa Paaaa...hm, filmovi su kao deca, ne mogu ih razdvajati.... Sad, možda preko režisera...hm... Tesamu Ozukami je genijalan ali...hm... Morshedul Islam…Kjubrik …kako izdvojiti..Vjerovatno...ma neee...7 samuraja.neee...

I da, on nikako nije ukucao u google: Bangladeshi film directors.

Nikad nije volio filmove o superherojima. Spajdermen, Supermen, Betme - nula. Tako da ako ste pomislili da je klasičan gik, opet ste se zajebali. On ne voli ni Star Vorse (!?), on ne voli ni Gospodare prstena (!!?) on ne voli čak ni Matriks (o ne,samo ne matriks!) ...dobro, osim prvog dijela. Prvi dio je dobar ('ajd, što jest' -jest'). Za Sumornu sagu smatra da je kul i da je Edvard so mač bolji nego onaj...lik što je vervulf...deeer vuuulf. On je strastveni igrač erpegeova i avantura. Nije kežual plejer poput tih baxuza sa konzolama. Njegov pisi je napucan... Da, to je slaba tačka. Često napuca kućište svog pisia iznerviran sporošću frejmova u igrama ne starijim od 4 godine. Za operativni sistem, of kors, linuks! Dobro, ima i vindovs ali na drugoj particiji i služi samo za igranje. Knjige čita povremeno a omiljeni pisac mu je Ernest Hemingvej. Andrićeva Priče o osobenjacima i malim ljudima mu je omiljena knjiga. Njegova velika strast je istorija.

Vrijeme je da otkrijemo i njegov puni identitet - on je Slobodan Boba Ulaz, kad ne radi u diviteci, superheroj! (u pozadini je grmljavina i ono taaaa-daaaa al' ne veselo nego, ono.. neveselo)


Slobodanova super moć - apsolutno odsustvo duhovitosti kojom otjera sve oko sebe. Još se nije rodio taj čovjek koji je izdržao 2 minute Slobodanovih viceva. Tačnije, nije se rodio do sad. Evo, sad se rodio jedan čovjek koji će to moći ali on je trenutno previše mali...praktično, ono, novorođenče. Tako da...pa, dobro sad...većina djece koja ništa ne konta bi uspjelo izdržati 2 minute Slobodanovih viceva ali, kad sam rekao još se nije rodio taj koji... mislio sam na odraslu osobu. Bar 16 godina, minimum. A šta ovu bebu koja se upravo rodila izdvaja od ostale je to što će kad bude imala minimum 16 godina moći da izdrži sve te viceve koje će... Aman dosta sad sa tom bebom! Ona je skroz ne bitna za ovu priču. Mada, to bi moglo značiti da su njegove šale i pošalice namjenjene generacijama koje tek dolaze.

Slobodan je, pored toga što je superheroj, i neshvaćeni genije. U ovom trenutku on još uvijek ne shvata da je neshvaćen

Slobodan Bobo Ulaz ima veoma selektivno pamćenje. Dok, sa jedne strane, bez problema pamti režisere, filmove, godine iz kojih su filmovi, igre koje je igrao prije 15 godina i tako dalje. Sa druge strane, vic koji je pročitao/čuo ne može da zapamti ni na 5 minuta. Istok trenutka, čim je čuo/pročitao vic on ga zaboravi. Što se toga tiče, čak i zlatna ribica ima bolju memoriju. Mada mu se mora priznati da je veoma zahvalan slušalac viceva. To selektivno pamćenje mu nije dozvolilo da postane i visokoobrazovan građanin. Svoju strast prema istoriji nije uspio da pretoči u zanimanje. Nije uspio da završi istoriju i latinski na Filozofskom. A i to što su se slabo spominjale vrste nošnji i oružija srednjovjekovnih vitezova a i samuraja zaostalog, nazadnog, izolovanog, jadnog i bjednog Japana iz doba prje nego što su im Amerikanci skrenuli pažnju na njihovu zaostalost, nazadnost, izolovanost, jad i bjednost i poslali Toma Kruza da ih anzaosti, annezadnosi, anizolovi, anjadi i anbjedi... khm.. nije učinilo da se gradivo lako pamti.

Ono što niko ne zna o Bobi jeste da on želi da postane stend ap komičar. Kako biti komičar kad ne možeš da zapamtiš ni obični vic - idu dva čovjeka ulicom i jedan skrene a drugi pravo. E pa, Slobodan ih je morao sam da izmišlja. Kad smo već kod toga i ovaj predhodni vic je on izmislio. Njemu je to bilo smješno. Tako je on shvatao komediju. Gledano iz božije perspektive to je više ličilo na tragediju: Čovjek bez trunke smisla za humor i bez trunke sposobnosti da zapamti vic želi da postane komičar. Bog voli dobre tragedije. Bog voli Bobu.


Kao i svi superheroji i on ima svog zakletog neprijatelja. Njegovo ime je Mirko Golub zvani Vicomat. Mirko je završio jedan od fakulteta na kojima se postaje menadžer. Mirko je menadžer! (grmljavina u pozadini) Mirko ima stila. Mirko nema trbuh od piva (zing!). Uz sve to i dobro svira (zing! zing!)... gitaru. Ali ono što Mirko najbolje radi su: pričanje viceva kojima se ljudi smiju! Mirko zna gotovo sve viceve sa vicevi.rs , on takođe i zna svih 1000 viceva iz Vicoteke br.6 . Ali stani malo.. - Reći će neko - Kako zna svih 1000 viceva kad je dobro poznato da ih ima samo 999...jer vic broj 666 je izostavljen? E pa, zato si ti ti a zato je Mirko Mirko (u slučaju da osoba koja čita ovo se zove Mirko: ne, ne smislimo na tebe). Vic broj 666 iz Vicoteke broj 6 je Golubovo najjače oružije. Vic koji još nikad nije ispričan u javnosti. Vic koji se čuva za posebnu...prigodu? Hm..prigodu? Priliku? Za posebno...ono, jednom kad bude završna borba pa će Mirko Golub zvani Vicomat da kaže Sam si ovo tražio. Vic broj 666 - ja biram tebeee!

Ali do toga ima još 2 mjeseca i 16 dana ili 46 dana i jedan mjesec. Možda i manje...al' ne vjerujem.

No comments:

Post a Comment