09 May, 2010

Iron Sky

Efo, danas je 65. godišnjca pobjede nad nacizmom. 65 godina od kako su naciji pokupili svoje prnje i iz super tajne antartičke baze u svojim spejšatlovim odlepršali na tamnu stranu Mjeseca. Tamo, u još supertajnijim bazama od supertajnih antartičkih baza, grade armiju koja će uspjeti u onome što nisu uspjeli '40ih godina prošlog vijeka a to je uspostava 3. rajha. 2018. je godina kada se vraćaju na Zemlju.



To je , ukratko, zaplet indi filma Iron Sky koji bi se u ponekom kinu mogao naći 2011. godine. Film rade finci koji su postali poprilično poznati na netu sa dugometražnim, fan filmom Star Wreck: In the Pirkinning koji je postigao nevjerovatan uspjeh za jedan fan film,gotovo bez budžeta sa glumcima amaterima i to sve još i na finskom! Zaradio je 400.000 dolara i postao čudo u svojoj kategoriji. Svi koji su gledali film, ako ništa, pamte odlično odrađene svemirke bitke koje izgledale potpuno profesionalno...a i poprilično loš humor i..stvarno iritantan finski. Ali, film vrijedan pažnje.


Zašto se nadam da će ovaj biti bolji? Pa prvo, imaju budžet za film i to 7 miliona dolara koje su uglavnom do sad skupili i to na veoma kreativan i inovatan način (posljednjih 600.000 dolara planiraju da skupe prodajom obveznica od 1000, 2000 pa čak i 20.000 dolara. Čiji vlasnici će možda nešto i zaraditi u slućčaju finansijskog uspjeha filma) Drugo, profesionalni glumci i treće, film će biti crna komedija koja, kako kaže producent filma Timo Vuorensola, će biti toliko ozbiljan da ga niko neće shvatiti ozbiljnim. Drugim riječima – neće biti humor sličan Star Wrecku. I glavni adut je, of kors, skroz moćan zaplet:)

Sad, šanse da film dođe u naša kina je mali ali, postoji šansa da dođe ako dovoljno ljudi iz BiH ode na ovu stranicu, ostavi e-mail, upišite grad u kome živi i zemlju i ukoliko bude dovoljno zainteresovanih, film nam stiže. Znam da su šanse male i da u kino idemo da gledamo samo provjerene holivudske (obično) gluposti ali, probajmo, prijavite se.

I za kraj, pogledajte genijalni teaser za ovaj film. Ako vas on ne zainteresuje za film, onda ne znam, možda će nešto drugo.

No comments:

Post a Comment