09 April, 2010

Smisao života i krokodil sa spota?

Da, naslov nema nikakvog smisla...kao i život. Sad, kad smo riješili jednu od većih misterija, idemo na nešto drugo a koje opet ima veze sa odgovorom na predhodno pitanje. To nešto drugo je – EMO OMLADINA!



Znam da ovo više nije toliko aktuelna tema i da su emo omladinci stara vijest, već nebrojeno puta ismijana (ne vijest nego omladina...dobro, često i vijest) ali, mi se još nismo bavili ovom temom pa ...briga me što je stara i prežvakana. A i cilj teksta nije baš u potpunosti taj da se ponovo ismijava ovaj ...pokret(?)

Radili smo neka istraživanja te pogledajmo do čega smo došli...

Saznali smo da pripadnika tog opasnog pokreta ima i u Bosni i Hercegovini! ( „..prema informacijama s kojima „San“ raspolaže, i u Bosni i Hercegovini ima pristalica tog opasnog pokreta koji je sve rašireniji u svijetu.“) Sad, prije nego što pođete paničiti treba reći da opasnost po vas i vaš život ne postoji osim ako niste jedan od njih. Tad postoji opasnost za vaš život ali na sreću samo od vas samih. Naime, emo omladina je, izgleda, sklona samoozljeđivanju pa čak i samoubistvu.



Može se reći da je to pravo osvježenje nakon pank omladine (ili kako ih laici nazivaju pankeri) ili metal omladine (popularni čupavci, ne treba ih brkati sa istoimenim kolačima) ili nekad jako popularni dizelaši ( poznatiji još i kao džiberi ili kajlaši) ili navijači (poznatiji još i kao huligani) koji nisu bili skloni samoozljeđivanju i samoubistvima koliko ozljeđivanju i ubistvu.
(Ne kažem da su svi metalci, pankeri, dizelaši, navijači, da su svi oni nasilnici nego samo da ih ima negdje proporcionalno onima u emo pokretu koji se stvarno žele ubiti.).



Takođe, jedna od glavnih karakteristika emo omladine jeste da – nema sexa kod njih. Samo virtuelni, preko neta. Što je jako dobro jer većina te djece ima između 12 i 15 godina.



Kako prepoznati emo omladinca?

„ Na ulici ih možete prepoznati po crnim šiškama, sa pokojim ofarbanim pramenom u plavo ili crveno, očiju uokvirenih crnim krejonom, pirsingu, velikim kožnim kaiševima s nitnama i u obaveznim „starkama“”. Crne tesne majice i farmerke su skoro obavezne. Svi oni u prvi plan stavljaju svoju hiperemotivnost, a najveći naglasak je stavljen na otvorenost prema tužnim emocijama. Sociolozi tvrde da pripadnici EMO potiskuju svoj bes, pa bol nanose sebi i koriste se paravanima za duboku krizu u kojoj se emotivno nezreli tinejdžeri ne snalaze ili da su svi oni labilni zbog haotičnog stanja u društvu i ekonomske nesigurnosti roditelja.” (alo.rs)

Oke, prepoznao sam ih. Šta da radim? Kako da se ponašam?

Pozdravite ih uz veliki osmjeh ( „Pozdravčić!“), pohvalite im frizuru („Imaš zaista simpa zurku“), upitajte gdje su nabavili majicu/hlače/cipele („ Taj džemperčić je taaako sladak, gdje si ga kupio/la“) a možete se nadovezati i na meteorološke teme („ Dan je prekrasan! “ „Pogledaj! Oblak u obliku majog mede“ Jooooj! Jeste slatko“) i malo bunta za kraj („Danas sam tako nekonformistično raspoložen/a, otići ću po koka kolu u malu porodičnu prodavnicu“)

Nekoliko korisnih fraza:

- Život je noćna mora, iz koje se ne možeš probuditi.
- Neću umrijeti za tebe, nego zbog tebe.
- Ozljeđujem se da ti ne bi morao.
- Ja sam sve ono što mrzim.
- Nakon godinu dana terapije moj psihijatar je rekao „Možda život i nije za svakoga“
- Svaka suza priča priču.
- Samoubistvo: način na koji bogu kažeš „Ne možeš me otpustiti. Dajem otkaz!“
- Bol ti ne može nauditi ako je jedino tvoje osjećanje.
- Ne pokuavajte me popraviti, nisam pokvaren.
- Volim hodati po kiši jer niko ne vidi da plačem.

Zaključak

Dobro smo i prošli kako je moglo biti.

No comments:

Post a Comment